topbanner

Øl på flasker - aftapning

Før aftapning af øl, skal alle flasker, aftapningsspand og udstyr rengøres og desinficeres. Du skal bruge en steriliserende opløsning af klor blegemiddel og vand, eller en jodopløsning til flasker og udstyr. 20 liter øl kræver rækker til omkring 50 flasker. Hver flaske fyldes med steriliserende opløsning, helt op så det flyder over. Sørg for at skylle grundigt efter hvis du bruger klor blegemiddel eller jod, fordi enhver rest af opløsningen kan have uønsket virkninger på øllens smag. Kapsler kan desinficeres ved at man koger dem i 15 minutter. Hav altid lidt ekstra desinficerede kapsler klar hvis du skulle tabe en eller to under tapningen – der er ikke tid til at desinficere igen.

Priming

Til tyve liter øl, skal du bruge 2 dl. Sukker, til at prime øllen til flaskelagringen. Hæld sukkeret i en lille kasserolle med 4 dl vand. Kog sukkeret i 15 minutter for at opløse og sterilisere. Primingsukkeret tilsættes under aftapningen, fordi det giver gæren med mere sukker at omdanne. Resultatet er kulsyreholdige øl!
Sukkeret skal være en lille afmålt mængde, fordi for meget sukker kan over-carbonere øllen og forårsage eksploderende flasker.

Hæverten

Mens sukkeret koger, desinficeres aftapningsspanden. Din aftapningsspand kan evt. have en hane. Hvis din spand har en hane skal den være lukket.Hæverten samles på samme måde som når øl blev overført til den sekundære gæringstank. Denne gang skal øllen overføres fra den sekundære gæringstank til aftapningsspand. Hæverten er samlet fra flere dele. Disse bør passe sammen tæt sammen for at forhindre luftlækager.

Øllen er kanaliseres videre til aftapningsspanden ved hjælp af tyngdekraften. Primingsukkeret er allerede blevet hældt i bunden af aftapning spand. Det er vigtigt at primingsukker til at blive godt blandet i, og det kan være nødvendigt meden forsigtigt omrøring af øllen i aftapningsspand mens øllen strømme ned i spanden. Man må endelig ikke plaske eller piske øllen på dette tidspunkt, fordi ilt vil ødelægge øllen, når det er i flasken.

Husk at tage en prøve af øllet på et eller andet tidspunkt i løbet af overførslen til aftapningsspanden. En prøve kan tages fra hæverten. Det er vigtigt at tage en massefyldemåling fra denne prøve, det giver dig mulighed for at afgøre, alkoholindhold og overholdelse af stilkrav.

Påfyldningen

Når overførslen er fuldført, placeres aftapningsspanden højt over gulvet. Sæt en længde desinficeret hævertslange til hanen, og indsæt en flaskestuds i enden af hævertslangen. Når studsen er på plads, kan haneventilen åbnes. For at fylde flaskerne, skal du blot sætte flaskestudsen ned til bunden af hver flaske. Flaskestudsen har et lille stemplet på spidsen, der aktiverer en lille ventil inde i studsen, når det kontakter bunden af flasken. På den denne måde vil øl vil kun strømme når studsen er helt nede i flasken.

Det er en fod idé at være to om fyldningen så den ene kan fjerne fyldte flasker og erstatte dem med tomme, mens den anden fylder i.

Flasker fyldes ikke helt, der skal være en 3-4 cm til rum til kulsyren.

Efter påfyldning hver flaske, skal flasken kapsles så hurtigt som muligt. Når kapslen er på, at øl er sikret mod iltning.

Efter en til to-tre uger hvor øllen eftergærer ved stuetemperaturer for at danne kulsyren, er den klar til klar til lagring ved en lavere temperatur.
Køb nu

FORLAGET 180 • CARL JACOBSENS VEJ 16, 11 • 2500 VALBY • CVR 31266920 • TEL 8838 9002 • SHOP@F180.DK
sitemap

s

Lær at brygge kvalitetsøl

På de to dvd’er "Godt Øl - Bryg det selv" 1 og 2 vil du lære at brygge dit eget øl. Alle kan være med.Både dig der prøver første gang og dig der har prøvet ølbrygning før.

IPA & Stuot: kr. 129,-
Hvede & Pilsner: kr. 129,-
TILBUD - Begge dvd’er: kr. 199,-
Se videoklip fra dvd’en